
14 אפר האם "נשימה מעגלית" בדיג'רידו היא אותה "נשימה מעגלית" משיטת הטיפול ריברסינג? התשובה היא לא. אחת ולתמיד הנה ההסבר המלא:
הטור של אייל עמית \ בלוג
14 אפריל
האם "נשימה מעגלית" בדיג'רידו היא אותה "נשימה מעגלית" משיטת הטיפול ריברסינג? התשובה היא לא. אחת ולתמיד הנה ההסבר המלא:


כל כך הרבה פעמים אני נתקל בשאלה הזאת :
האם "נשימה מעגלית" בדיג'רידו היא אותה "נשימה מעגלית" משיטת הטיפול ריברסינג?
החלטתי אחת ולתמיד לעשות סדר בדברים בתקווה שאם מישהו יחפש ברשת את השאלה הזאת, הוא יקבל תשובה אחת ברורה בעניין הזה.
אני אתחיל מהסוף, לא, לדיג'רידו ולריברסינג אין, ומעולם גם לא היה, שום קשר. אלה שני דברים שונים לחלוטין!
ריברסינג ודיג'רידו זה כמו להגיד כדורגל ויוגה, או קפה ו-וויסקי. אלה שני דברים שונים לחלוטין.
כן, גם בריברסינג וגם בדיג'רידו אנחנו עושים שימוש במערכת הנשימה שלנו, אבל בדרכים שונות לחלוטין ולמטרה שונה לחלוטין.
מה שגרם לבלבול הזה הוא עצם השימוש במושג "נשימה מעגלית" המקושר בשנים האחרונות בטעות לשיטת הטיפול ריברסינג. לצערי, זו טעות נפוצה מתגלגלת ברשת שכבר אי אפשר לתקן. אאלץ להסביר ולענות על השאלה הזאת עוד מיליון פעם. זה בסדר, יש לי מלא סבלנות. אם יש משהו שדיג'רידו מלמד אותנו טוב זו סבלנות 😉
לפני שאני ממשיך בהסבר ולמען הסר ספק, שיטת הטיפול ריברסינג זו אחלה שיטה וזה לגמרי מעולה ואין לי שום בעיה עם השיטה, נהפוך הוא! זה כלי ריפוי סופר חזק ועוצמתי,
אבל...
אין לזה שום קשר לדיג'רידו וזו המטרה היחידה של הפוסט הזה - להבהיר שריברסינג ודיג'רידו אלה שני דברים שונים לחלוטין.
אגב, בספר השני שלי, כושי בלאנטיס, ניתנת לריברסינג במה גדולה וחשובה מאוד. למעשה, כל הספר העמוק והמטלטל הזה נכתב בעקבות ובמהלך סדרת סשנים ארוכים ועמוקים שעברתי בעצמי בריברסינג על ידי שני מטפלים ותיקים ומקצועיים.
עכשיו שהפינה הזו סגורה ושאתם מבינים שאין לי בעיה עם ריברסינג ושאני רק רוצה לעשות סדר בבלבול שנוצר, בואו נסביר מה זה בכלל ריברסינג ומה זה "נשימה מעגלית" בהקשר של ריברסינג. בהמשך הפוסט אסביר על "נשימה מעגלית" בהקשר של דיג'רידו.
1. לפני הכל בואו נסביר מה משמעות המילה הזו בכלל – ריברסינג:
המילה ריברסינג מגיעה למעשה מהמילה הלועזית Re-birthing כלומר, לידה מחדש. בגלל שבשפה העברית אין לנו אפשרות להגות את צמד האותיות th אנחנו משתמשים באות ס', וכך ריברט'ינג הפך ל-ריברסינג. אגב, בכל מקום אחר בעולם לשיטת הריברסינג בכלל קוראים breathwork, אבל אנחנו הישראלים חייבים להיות מיוחדים..
2. את שיטת ריברסינג ייסדו לאונרד אור וסונדרה ריי בשנת 1974. לטענתם, אופן נשימה מסויים שאותו לאונרד אור תרגל, הביא אותו להארה שבמהלכה הצליח לחוות מחדש את רגע הלידה שלו ולהשתחרר מהטראומה הכרוכה בו.
את אופן הנשימה המסויים הזה איש מהם כמובן לא גילה ולא המציא. מדובר בטכניקת נשימה שידועה לאנושות משחר ההיסטוריה, בדיוק כמו ש-ווים הוף לא גילה ולא המציא שום דבר חדש. בעולם היוגה, הקיים כבר אלפי שנים, כל טכניקות הנשימה האלה ידועות ומוכרות היטב. החבר'ה מהמערב רק ארזו אותן באריזה חדשה יפה ומיתגו את הטכניקות האלה מחדש. ללא צל של ספק, הם עשו עבודה מעולה ומצויינת ורק על זה מגיע להם צל"ש.
3. אז הטכניקה נארזה ומותגה מחדש ומכאן נסללה הדרך לייסוד שיטת ריברסינג שמטרתה הרשמית היא טיפול בבעיות רגשיות, שחרור מתחים ושינוי דפוסי התנהגות. השיטה מתבססת על ההנחה שבעיות רגשיות רבות נובעות מזיכרונות מודחקים מתקופת הלידה והילדות המוקדמת שלנו. על ידי טכניקת הנשימה המדוברת (שתכף אסביר עליה) מצליחים להציף ולשחרר את אותן תקיעויות, רגשות וטראומות כלואות. בהמשך, התפתחה השיטה והתרחבה גם לטיפול בכל סוגי הטראומות הכלואות בגופנו, ללא קשר לגיל היווצרותן ולטראומת הלידה.
4. "נשימה מעגלית" כפי שמכנים אותה בשיטת ריברסינג היא נשימה בה נשמר הרצף בין קצה השאיפה וקצה הנשימה. כלומר, נשימה ללא עצירות בין השאיפה לנשיפה ובין הנשיפה לשאיפה. ההימנעות מההפסקות בנשימה יוצרת "עיגול" או "רצף" של הנשימה. מכאן נובע השם "נשימה מעגלית".
טכניקת נשימה זו יכולה להיעשות באופן איטי או מהיר. כשהיא נעשית באופן איטי אנחנו נכנסים למצב רגיעה עמוקה. כשהיא נעשית באופן מהיר נוצרת עוררות חזקה המביאה לתגובות רגשיות וגופניות אינטנסיביות, אשר בהמשך מביאות לפורקן רגשי מרפא (קתרזיס).
בסשן ריברסינג קלאסי המטופל שוכב על הגב ועל פי הנחיות המטפל עובר בין שני מצבי הנשימה המעגלית – בחלק הראשון נשימה מעגלית מהירה וחזקה המביאה לקתרזיס ולאחר מכן נשימה מעגלית איטית, מרגיעה ונעימה.
5. אם נזיז עכשיו הצידה את כל האריזות היפות והממותגות ונשתמש במונחים הרפואיים של טכניקות הנשימה שתאכלס משתמשים בהן בריברסינג, נגלה שהנשימה המעגלית האיטית היא למעשה נשימה סרעפתית, או בשמה המוכר יותר – נשימת בטן, ואילו הנשימה המעגלית המהירה היא למעשה... תחזיקו חזק.... נשימת "היפר ונטילציה"! ולא סתם "היפר ונטילציה", אלא "היפר ונטילציה קשה"!
כן כן, שמעתם נכון, טכניקת הנשימה המהירה שעושים בה שימוש בטיפול ריברסינג היא למעשה נשימת "היפר ונטילציה קשה!".
מן הסתם את המילים "היפר ונטילציה", או "היפר ונטילציה קשה" לא תמצאו בשום מקום, בטח ובטח לא באתרים של מטפלי ריברסינג. באתרים כאלה בדרך כלל תמצאו כל מני תיאורים יפים וצבעוניים של השיטה תוך שימוש במילות עוצמה רוחניות שתמיד נעים וכיף לשמוע. מילים כמו "נשימה מודעת", "נשימה מחוברת", "נשימת לידה", "נשימת תודעה", "נשימה זורמת" וכו' וכו'.
עם יד על הלב, מי כאן היה בא לטיפול שקוראים לו בשמו האמיתי "טיפול באמצעות נשימת היפר ונטילציה"???
אף אחד!
מושג ה-"היפר ונטילציה" מזוהה אצל כולנו כמשהו שלילי. לאנשים עם היפר ונטילציה שמים שקית על הפנים... היפר ונטילציה נתפסת אצל כולנו כמשהו לא טוב שאנחנו רוצים להפסיק אותו. "היפר ונטילציה" מזוהה כסימפטום של חולי. מי יעלה על דעתו להכניס את עצמו בכוונה להיפר ונטילציה ועוד לשלם על זה כסף???
אף אחד!
מהסיבה הזו בדיוק, ישבו חכמי תורת הריברסינג ושברו את הראש כיצד לשווק את השיטה באריזה יותר נעימה, יותר משכנעת וכיצד להציג את נשימת ה"היפר ונטילציה" הזאת כמשהו חיובי, משהו יותר רך, יותר נעים, טבעי ועגול כזה... וכך גבירותי ורבותי המושג "נשימה מעגלית", שמאז ומעולם היה מזוהה וידוע עם הדיג'רידו (תכף נדבר על זה), אומץ ונקשר לשיטת ריברסינג.
את המילים "היפר ונטילציה" לא תמצאו כמובן בשום אתר ריברסינג ואפילו לא בויקיפדיה תחת הערך ריברסינג. כולם, ללא יוצא מן הכלל, ישרו קו בעניין ואימצו את המושג "נשימה מעגלית". לכניסתם של מנועי החיפוש שנכנסו אל תוך חיינו בתחילת שנות התשעים יש חלק גדול בהשתרשות המושג והקשרו לשיטת הריברסינג. לאלו מכם המבינים קצת SEO (קידום אתרים במנועי חיפוש), "נשימה מעגלית" היא מילת מפתח מאוד חזקה.
6. עכשיו שהבנו מה זה בכלל ריברסינג ומה זה "נשימה מעגלית" בהקשר של ריברסינג, בואו נסביר על "נשימה מעגלית" בהקשר של דיג'רידו.
רבים לא יודעים, אבל עשרות אלפי שנים לפני שהמציאו את היוגה (לפני 5,000 שנים) והורידו אותה לכתבים, הסתובבו בעולם הזה ציידים לקטים שידעו והיו מחוברים לנשימה שלהם באופנים שאנחנו יכולים רק לחלום עליהם. איש לא יודע איך ומתי בדיוק האבוריג'ינים, הילידים המקוריים של יבשת אוסטרליה, גילו את טכניקת "הנשימה המעגלית". טכניקה ייחודית ומאוד לא אינטואיטיבית שאפשרה להם לנשום בתוך גזע עץ חלול (דיג'רידו, או יידאקי בשפה האבוריג'ינית) ולהשמיע צליל ארוך ואינסופי שאין לו התחלה ואין לו סוף. בניגוד לנגינה בחליל שבו צריך לעצור לרגע את הצליל כדי לקחת שאיפה, בדיג'רידו הצליל לא מפסיק אף פעם, הצליל ממשיך גם בעת השאיפה. מה שמאפשר לזה לקרות היא אותה טכניקת נשימה מופלאה שנמצאת כאן כבר משחר ההיסטוריה האנושית - טכניקת הנשימה המעגלית (circular breathing) שגילו והשתמשו בה הרבה-הרבה לפני שלאונרד אור זכה להארה שלו בשנות השבעים והמציא את הריברסינג.
בטכניקת הנשימה המעגלית המקורית, זאת של הדיג'רידו, נעשה שימוש לא רק בשריר הסרעפת כמו בריברסינג, אלא גם בלחיים, בבסיס הלשון, בחך הרך שבפה, בשרירי השפתיים. יש פה סנכרון וג'אגלינג מופלא של מערכת הנשימה כולה. כאמור, מדובר בטכניקה מאוד לא אינטואיטיבית שלאדם הממוצע לוקח זמן רב ללמוד ולהטמיע אותה.
במילים אחרות, וזו השורה התחתונה של הפוסט כולו – אין, ומעולם גם לא היה, שום קשר בין טכניקת ה"נשימה המעגלית" בדיג'רידו לטכניקת ה"נשימה המעגלית" בריברסינג. זו פשוט טעות, שלא לדבר על הטעייה.
7. בתרבות האבוריג'ינית הנשימה והנגינה בדידג'רידו שימשו למטרות פולחן, העברת מסרים של מספרי הסיפורים, שינוי מצבי תודעה, תקשור וכמובן ריפוי. לנשימה המעגלית בדידג'רידו ולצליל הייחודי והאינסופי הבוקע ממנו, יש איכויות תרפויטיות עמוקות על גופנו, נפשנו ותודעתנו. בשני העשורים האחרונים בוצעו מחקרים קליניים רבים אודות השפעותיו התרפויטיות של הדיג'רידו והוכחה יעילותו ככלי טיפולי בהתמודדות עם מצבי סטרס כרוני והסימפטומים הנלווים אליהם. תוכן נוסף בפן התרפותי של הדידג'רידו ניתן לקרוא כאן.
8. טוב לגלות שישנם היום מספר מטפלים ובתי ספר לריברסינג שמנסים לתקן את הטעות המתגלגלת הזו, ובמקום להשתמש במושג "נשימה מעגלית - ריברסינג" משתמשים ב"נשימה מודעת - ריברסינג". כולי תקווה שעם הזמן יתר מטפלי הריברסינג יתקנו את הטעות ויישרו קו עם "נשימה מודעת - ריברסינג" או כל שם פנוי אחר שימצאו לנכון. את ה-"נשימה המעגלית" בבקשה תשאירו לטכניקת הנשימה בדיג'רידו.
זהו, מקווה שהפוסט הזה עשה לכם סדר בדברים.
אם מאיזושהי סיבה אתם חושבים שנפלה טעות בדברים שרשמתי כאן, או שיש לכם משהו להוסיף, מוזמנים ליצור עמי קשר בשמחה ובאהבה.
אייל עמית - 0524822842 info@eyalamit.co.il